Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

24 nappal rövidebb a tél Alaszkában

2014.02.05. 09:11

Később kezdenek el befagyni és korábban olvadnak Alaszka sarkvidéki tavai, ezáltal a téli jeges időszak 24 nappal rövidült a térségben 1950-hez képest – derítették ki kanadai kutatók műholdfelvételek elemzése alapján. Az Alaszka sarkvidéki parti síkságát borító sekély tavak jelentős változásokon estek át az elmúlt évtizedekben, írja az MTI. A többségében alig három méter mély tavak jege korábban kezd olvadni és sokkal hosszabb ideig marad vizük folyékony - tudósított a BBC hírportálja a The Cryosphere tudományos lapban ismertetett kutatásról.

Két évtized űrből készült radarfelvételei azt is megmutatták, hogy télen a tavak sokkal kisebb része fagy be egészen fenékig. A kutatók szerint ez a változás jó példa arra, hogyan halad együtt a térség szárazföldi jegének csökkenése a tengeri jég olvadásával. A jég fogyása 2006 után kifejezetten éles fordulatot vett – magyarázta Cristina Surdu, a Waterlooi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A tudós a tavi jég olvadását a régióbeli klímaváltozás egyik jelenségének tekinti.

A melegebb levegő, a tengeri jégtakaró csökkenése, az Északi-sarkvidék kizöldülése, a fás övezet északabbra húzódása mind ugyannak a történetnek a része. A kutatók Alaszka északi részének egy olyan térségét vizsgálták meg, ahol több mint 400 tó található, átlagos mélységük csak másfél méter, az egyes tavak felülete azonban a 60 négyzetkilométert is eléri. A nyár nyolc-tíz hetében jegük tökéletesen felolvad, majd az őszi hideg érkezésével vizük újra befagy.

Cristina Surdu és kollégái az Európai Űrügynökség ERS-műholdjának az 1990-es és a 2000-es években készült felvételei alapján elemezték a jégolvadás alakulását. A vizsgált két évtizedes időszakban a kutatók azt látták, hogy telente a tavak vizének kisebb része fagy vissza egészen a medencefenékig. Az áprilisig tartó hideg évszak végéig megmaradó jég mennyisége 22 százalékkal csökkent 1991 és 2011 között. Számításaik szerint ez a mennyiség a tavakat borító jég 18-22 centiméteres vékonyodásával egyenlő.

A tavak jegének változása szinte bizonyosan a térség levegőjének melegedését tükrözi, a régió legnagyobb településének, Barrownak 1,7 Celsius-fokot emelkedett az átlagos hőmérséklete az 21. század első évtizedében. A havazás is erősen befolyásolja a jég alakulását, mivel jól szigetel - magyarázta Cristina Surdu. Ha a fagyos évszak elején esik, akkor lassítja a tavak jegének hízását, ám ha a végén, akkor megóvja a jeget a melegedő levegőtől.

Jelenleg a fagyos évszak elején esik több hó, ez pedig a jég ellen dolgozik - olvasható a tanulmányban. A tavi jégtakaró vékonyodásának többféle hatása lehet. Az ember számára kedvező, hogy nő a rendelkezésre álló ivóvíz mennyisége, ám kedvezőtlen, hogy a télen a tavakon át vezető utak egy része használhatatlanná válhat a jövőben.