16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Riasztó adatok az otthonszülésről

2014.02.05. 15:31

Egy új kutatás szerint négyszer annyi újszülött hal meg otthonszülésnél, mint kórházi szüléseknél. A teljes kutatást egy szakkonferencián mutatják be február 7-én, New Orleansban. A tanulmány azt állítja, hogy főleg az először szülőknél találtak magas csecsemőhalálozási arányokat az otthonszülők körében.

Amos Grunebaum, a Weill Cornell Physicians szülészorvosa szerint 75 százalékkal csökkenthető a kockázat, ha kórházban, szülésznővel szül valaki. A kutatásban nem a szüléskor, hanem a szülés utáni négy héten belül meghalt gyerekek eseteit vizsgálták.

Az otthonszülés az egész világon növekvő trendet mutat, sok vitát kavarva a témában. Szakértők hosszasan vitáznak a biztonságáról, és különböző tanulmányok teljesen különböző következtetéseket vontak le. Egy 2013-as holland kutatás például azt mutatta ki, hogy az otthonszülőknél kevesebb a komplikáció, mint a kórházban szülőknél, feltéve hogy korábban már szültek, és alacsony kockázatú volt a terhességük.

Egy 2010-es amerikai tanulmány azonban pont az ellenkező következtetésre jutott, szerinte nagyobb a csecsemőhalál kockázata az otthon született gyerekeknél. 2012-ben az amishok körében tanulmányozták a kérdést, és azt a következtetést vonták le, hogy a szülésznővel levezetett otthoni szüléseknél ugyanakkora volt a csecsemőhalandóság aránya, mint országszerte a kórházi szüléseknél.

A mostani tanulmány összesen 14 millió szülést vizsgált, az ikerterhességeket kizárták a vizsgálatból. A kórházi szüléseknél tízezer esetre 3,1 csecsemőhalálozás jutott, otthonszülésnél ugyanez a szám 13,2 volt. Az először szülőknél még rosszabb a helyzet, itt 21,9 haláleset jutott tízezer szülésre. Nagyobb a kockázat idősebbeknél és a 41. héten túli terhességeknél.

Grunebaum a tanulmányhoz hozzáteszi, hogy Hollandiában az otthoni szülésnél segédkező szülésznők képzettek, és az Egyesült Államokban előfordulhat, hogy nem megfelelően képzettek. Amerikában azonban nincsenek hivatalosan meghatározott követelmények, hogy kik szülhetnek otthon, így nagyobb kockázatú terhességeknél is előfordulhat, hogy engedik azt. Előfordultak olyan esetek is, ahol ikreket vagy farfekvéses terhességet vállaltak be, vagy olyanokat, akik korábban császármetszéssel szültek.

De még az alacsony kockázatú terhességeknél is bármikor átfordulhat egy jól induló szülés vészhelyzetbe. Amikor csak percek vannak arra, hogy megmentsék a babát, nincs idő arra, hogy a pácienst átszállítsák egy kórházba – magyarázza Grunebaum.

A kutatásban nem vizsgálták a halál okát, ez lesz a következő lépése a kutatócsoportnak. Ennek tanulmányozása segíthet kideríteni, hogy miért több a csecsemőhalál otthonszülésnél.  • Hírek
  • Hírek