Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A csúnya emberekre jobban emlékszünk

2014.02.07. 08:59

Holger Wiese, a Friedrich Schiller Egyetem kutatója megfigyelte, hogy ha két arcnak hasonló jellegzetességei vannak, később jobban fogunk emlékezni a csúnyábbra, mint a szebbre.

Wiese szerint általában a szimmetrikus és inkább átlagos arcokat tartjuk vonzónak, de az általában vonzónak tartott embereknek olyan további arcvonásai vannak, amik megkülönböztetik őket az átlagtól. A fiziológus Angelina Jolie-n keresztül magyarázta el, mire gondol: Jolie-nak nagy szemei vannak és széles szája, így könnyebb megjegyezni, mint másokat.

Tehát az átlagos külsejű embereket tartjuk vonzónak, de csak azokat jegyezzük meg, akik valamilyen szempontból elütnek az átlagtól. Viszont ha arról van szó, hogy kire emlékszünk a legjobban, nem a szép emberek vezetnek: a csúnya emberek jellegzetes arcvonásai sokkal jobban belénk vésődnek, mint a szépeké vagy az átlagosaké.

A szépet szeretjük, de elfelejtjük

Wiese végzett egy kísérletet néhány önkéntessel. Markáns arcú személyekről készült fotókat adott nekik; ezek között szép és csúnya emberek is voltak. Miután eleget nézegették a képeket, egy teszttel vizsgálták, hogy mire emlékeznek a látottakból. Az eredmények szerint a résztvevők a csúnya, de jellegzetes arcú emberek egyéni vonásaira sokkal jobban emlékeztek, mint a szépekére.

„Mostanáig azt hittük, hogy általában könnyebb a szép arcokra emlékezni, csak mert jobban szeretünk szép arcokat látni” – mondta Wiese. Az önkéntesek agyát figyelő EEG eredményei viszont arra utalnak, hogy ez nem feltétlenül igaz.