Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

A varjú, ami okosabb egy újságírónál

2014.02.11. 13:57

A varjakról eddig is tudták, hogy igen intelligens állatok. Az új-kaledón varjakkal végzett kísérletek során kiderült, hogy a madaraknak legalább olyan fejlett problémamegoldó képességeik vannak, mint egy ötéves gyereknek.

A most vizsgált, 007-nek hívott példány viszont még az okos társai közül is kitűnik a rengeteg eszével. Az állattal egy nyolc lépésből álló, eszközhasználatot is igényelő feladatot végeztettek el, amit simán meg is oldott.

007 sokáig vizsgálta a környezetét, és némi kísérletezés után megszerezte a táplálékot. Ehhez sorban meg kellett oldania egy nyolc lépcsőből álló feladványt. Az egész kísérlet egy zárt szobában játszódó point & click kalandjátékra emlékeztetett. A feladat nem volt könnyű, de 007 mindet megoldotta.

De hogyan csinálta?

  • Megtalálta a rövid botot a kötél végén, fel is szedte.
  • Megállapította, hogy a botocska túl rövid ahhoz, hogy kivegye a táplálékot az utolsó ketrecből.
  • Ezért inkább kipiszkálta vele a követ a másik ketrecből, majd a harmadikból is.
  • Ezután sokáig töprengett, majd fogta a követ, és belepottyantotta abba az átlátszó csőbe, amivel a kutatóknak pont ez volta a szándéka.
  • Így tett a második és harmadik kődarabbal is.
  • A három kő súlyától az átlátszó doboz alja lebillent, és kiesett belőle a hosszabb bot. 007 ezzel már ki tudta piszkálni az élelmet az utolsó dobozból.

Egészen a videó végéig nem voltam benne biztos, hogy mi lesz a feladat megoldása. Szeretném azt hinni, hogy ez többet mond el a varjúról, mint rólam – foglalta össze a látottakat a Popular Science újságírója.