József, Bánk
-6 °C
0 °C

Génteszttel keresik a jövő élsportolóit

2014.02.11. 10:47

Üzbegisztán a 10 év körüli gyerekek génvizsgálatával keresi a jövő sportolóit , írja a Popsci.com. A legjobb felnőtt sportolóik génjeiből választották ki azt az ötvenet, amelyek szerintük elengedhetetlenek a sikerhez. Ezeket keresik majd az üzbég gyerekek DNS-ében is.

“A fejlett országok, mint az USA, Kína, vagy az európaiak, már régebb óta tanulmányozzák a versenyzőik géntérképeit. Megállapították, hogy melyek azok a speciális gének, amelyek alkalmassá tesznek bennünket az egyes sportokra. Ezekkel a módszerekkel keressük mi is a saját olimpikonjainkat. Megvizsgáljuk a gyerekeket, és megmondjuk a szüleiknek, hogy távfutónak, vagy súlyemelőnek érdemes-e adni őket”, mondja az üzbég genetikai kutatóintézet vezetője.

A szakma megosztott a kérdésben. “Nem vagyunk tisztában vele, hogy a legtöbb gén mire képes, és abban sem lehetünk biztosak, hogy hogyan hatnak egymásra”, írja David Epstein a The Sports Gene című könyvében. “A legjobb módja annak, hogy megnézd, melyik gyerek lesz a leggyorsabb, ha felsorakoztatod őket, és futtatsz velük egy versenyt.”

Az üzbég program az első, amely a gyerekek génjeti vizsgálja, de felnőtteken máshol már korábban is végeztek hasonló teszteket. Egy ausztrál rögbicsapat versenyzőiben például egy olyan speciális gént kerestek, ami a sprintelésért és az ugrásért felel. “Ha nincs meg benned ez a gén, már sosem lehetsz olimpiai 100 méteres finalista? Ez kábé egy embert húzna ki a 7 milliárdból, ezért elég kevés előrejelző erővel bír”, írja Epstein.