János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Támadás a szegedi lézerközpont ellen

2014.02.12. 10:51

A KÉSZ Építő Zrt. jogorvoslati kérelmet nyújtott be a szegedi szuperlézer ügyében – írja az MTI. A KÉSZ pályázatát ugyanis az ELI-HU Nonprofit Kft. érvénytelennek nyilvánította, pedig a cég szerint az ő ajánlatuk volt a legjobb. A tendert ezzel szemben az osztrák hátterű Strabag–Swietelsky-konzorcium nyerte.

A KÉSZ azt szeretné, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság jogi felülvizsgálatot végezne, illetve megsemmisítené a korábbi döntést. Arra hivatkoznak, hogy az ajánlatuk 1,3 százalékkal kedvezőbb volt a konkurensénél, ráadásul a referenciaigazolásaik megfelelők: ők készítették például a ferihegyi repülőtér Sky Court épületét is.

A KÉSZ szerit nem megalapozott az sem, hogy az ajánlatkérő nem találta megfelelőnek a beruházáshoz pénzügyi biztosítékot nyújtó szervezetet, mert a pályázathoz használt mérlegadatok minden szabálynak megfelelnek.

Pintyőke Marcell, a KÉSZ-csoport kommunikációs és marketing igazgatója elmondta: az igazukat csak úgy bizonyíthatják, ha jogorvoslati kérelmet nyújtanak be. Ennek az eljárási díja több mint 60 millió forint, ami aprópénznek tűnhet a tenderre benyújtott, 24,7 milliárd forintos ajánlathoz képest.

2018-ra készül el a második fázis

A kivitelezés első fázisában az intézmény kutatóközpontját és a lézertechnológia egy részét készítik el. Erre 37 milliárd forint költhető; ennek 85 százalékát az EU, 15 százalékát Magyarország fizeti. Az alapkövet február 6-án helyezte el Orbán Viktor miniszterelnök és Wolfgang Sandner, az ELI-DC igazgatója. A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban további 28,58 milliárd forintot költenének a kutatóberendezésekre. A második fázis 2018 végére fejeződhet be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!