Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Álmodik-e Jézus elektromos apostolokról?

2014.02.13. 16:49

Nem keresztény, nem ember, mégis vendégként vesz részt a kreacionisták idei, észak-karolinai konferenciáján. Na, ki az? Egy 16 ezer dolláros robot, ami segíthet választ találni az evangelistákat kínzó kérdésekre. A humanoid NAO robotot az Aldebaran Robotics gyártja. Az egyház azért vásárolta meg, hogy a technológia nyújtotta etikai dilemmákat teszteljék vele.

Keresztény szemszögből nézve rendkívüli jelentőségű, hogy Jézus emberi alakot öltött; egy egyszerre fizikai és spirituális szent lény így ismerte el az emberek értékét – mondta Kevin Staley, a projekt vezetője.

Staley aggasztónak tartja, hogy a robotika gyors fejlődése rossz hatással lehet az emberre, mivel aláássa a keresztény teológia állításait. Reméli, hogy néhány kérdésére a robottól kaphat megnyugtató választ. Például: milyen társadalmi terheken és kötelezettségeken enyhíthet egy ilyen robot? Vagy: mik az előnyei annak, ha van egy efféle robot a társaságunkban?

A vallás mindig hatott a tudományra

Arthur Caplan, a NYU Langone Orvosi Központ kutatója szerint nem új dolog, hogy a vallás érdeklődik a technológia iránt. Mindig is vallási kételyek kísérték a vérátömlesztést, a vakcinakutatást, a xenograftkutatást, az őssejteket és a klónozást. Caplan szerint a vallásosak általában arra kíváncsiak, hogy a technológia tiszteletben tartja-e az emberi életet. Az emberszerű funkciókkal rendelkező robotoknál pedig általában felmerül a kérdés: vajon nem beavatkozás ez a dolgok természetes rendjébe?

Nem szívesen kínoznánk robotokat

A robotokat azért tartják ennyire aggasztónak, mert az élőlényekre emlékeztető robotokat az emberek hajlamosak megszemélyesíteni, így másként viszonyulnak hozzájuk, mint a többi géphez.

Kate Darling, az MIT Media Lab kutatója elmesélte, hogy korábban végeztek egy kísérletet, ahol az emberek cuki kis robotdinoszauruszokkal játszhattak. Majd a foglalkozás végén felszólították a résztvevőket, hogy kínozzák és öljék meg a játékokat. Az emberek ettől teljesen kiborultak. Ilyenkor persze felmerül az a kérdés is: vajon hogyan szoktassuk hozzá például a kisgyerekünket egy, az otthonunkba vitt robothoz?

És mi lesz a szexrobotokkal?

Staley szerint nem ezek az aggasztó kérdések; ő azt szeretné megérteni, a robotok végül hogy válthatják le az embereket.

Olyan ponthoz közelítünk, ahol több szempontból is lehetségessé válik, hogy a robot elfogadott helyettesítője lehet az embernek. Vagy ott van a robotházasság kérdése. Hatalmas külön piaca lesz a robotoknak, ha a szexről beszélünk – mondta Staley.

Staley szeretné, ha a vallási közösségek is elmondanák, mit gondolnak arról, hogy a robotok is alakítani fogják a jövőnket.