Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Komoly veszélyt jelent a macskabűnözés

2014.02.14. 10:08

De hát mi egyéb is történhetett volna? Hogy a Korai Embernek nem akadt jobb dolga, mint hogy szabad idejében egy vadmacskára meregesse a szemét, s rájöjjön arra, hogy ez a lapos fejű, sárga szemű, köpködő istenverése volt pont az, amire a barlangnak szüksége volt?

Terry Pratchett: Az igazi macska

Egy új tanulmány szerint a macska harapása veszélyesebb lehet, mint a kutyáé. Mivel a macskáknak sokkal hegyesebb foga van, a harapásuk sokkal mélyebbre hatol, és ez igen veszélyes. Tényleg. Gondolta volna, hogy egy macskatámadás áldozata átlagosan három napig marad kórházban?

Dr. Brian Carlsen, a Mayo Klinika plasztikai sebésze elmondta, hogy a kutyák fogai tompábbak, így nem vájnak olyan mélyre, és nagyobb sebet hagynak a harapás után. Carlsen szerint a macskák foga viszont éles és hegyes, így igen mélyre hatolnak harapáskor. Így viszont egy harapás baktériumtenyészetet alakíthat ki az emberben, ami főleg az ízületekre és az ínhüvelyre veszélyes.

Riasztó számok a macskabűnözésről:

A kutatáshoz 193 páciens adatait vizsgálták, akik macskatámadás miatt kerültek a Mayo Klinikára az elmúlt három évben.

  • A betegek 57 százalékát benn tartották további kivizsgálásra.
  • Ők átlagosan 3,2 napot töltöttek a klinikán.
  • 154 páciensen segített a tabletta formájában adott antibiotikum
  • Az esetek 14 százalékában ez hatástalan volt, az érintetteket kórházba vitték.
  • A megtámadottak 67 százalékánál kellett kitisztítani vagy eltávolítani a sérült vagy halott szöveteket.
  • 8 páciensen kellett egynél több műtétet végezni támadás után.

Egy-egy harapásnak kevésbé komoly szövődményei is lehetnek, mint például a bőrpír, de még egy kisebb harapástól is károsodhatnak a bőr mélyebb rétegei. Ez főleg azoknál okozhat problémát, akiknek ízületi betegségei vannak. A macskaharapás azoknak is fokozott kockázatot jelent, akik dohányoznak, vagy nem megfelelően működik az immunrendszerük.