Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Ráijeszt a cápára az új védőruha

2014.02.17. 08:59

Ausztrál kutatók szerint sikerült kifejleszteni egy olyan szörfruhát, ami megvédheti a viselőjét a cápatámadásoktól. A ruha csak a mintázatában tér el a hagyományos daraboktól: az egyik típusra világos és sötét formák véletlenszerű váltakozását festették, a másikon pedig széles csíkok láthatók.

Shark-Deterrent-Dive-Range-wetsuits-3147740
Fotó: SAMS

A perthi központú SAMS (Shark Attack Mitigation Systems, a cápatámadások mérséklésén dolgozó szervezet) és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói közösen dolgozták ki a különleges dizájnt. A szakemberek szerint a cápák a támadások előkészítése során főleg a vízben terjedő illatokat és gyenge elektromos mezőket figyelik, de a látás az az érzék, amire a támadás utolsó fázisában hagyatkoznak, itt van esélye a különleges festésnek. A véletlenszerű formák összezavarhatják a cápát, a széles csíkok pedig azt sugallhatják az állatnak, hogy a préda veszélyes, például mérgező lehet.

2013-ban világszerte 118 cápatámadást regisztráltak a hatóságok, ebből 16 volt halálos, 86 esetben volt valamilyen szintű sérülés, tizenhatszor pedig a cápa csak zaklatta a vízben úszókat, de nem történt sérülés. Ausztráliában tavaly 18 esetből kettőben halt meg a cápa áldozata, három év alatt összesen hét halálos támadás volt.