Gusztáv
-4 °C
1 °C

Egymás vállán sírnak az elefántok

2014.02.18. 19:44 Módosítva: 2014-02-18 19:44:31

Először sikerült tudományos módszerekkel bebizonyítani, amit az ormányszakértők már régóta tudnak: az elefántokat felzaklatja, ha feszült fajtársukat látják. Odamennek hozzá és megnyugtatják, a csimpánzokhoz és az emberekhez hasonló módon, írta tanulmányában Joshua Plotnik, a thaiföldi Mahidol Egyetemen oktató állatpszichológus.

Richard Liar szakértő, aki több mint harminc éve foglalkozik elefántokkal Thaiföldön, megerősítette a megfigyelés eredményeit. "Az elefántok megdöbbentően hasonlóan viselkednek stresszhelyzetben, mint az emberek. Az emberek átkarolják a vigaszra szorulót és megnyugtatóan beszélnek hozzá. Az elefántok szintén közelséggel nyugtatják társukat: megérintik ormányukkal, hozzádörgölőznek és vigasztaló hangokat hallatnak" – fejtette ki a thaiföldi elefántvédelmi központ tanácsadójaként dolgozó Liar.

Plotnik és kollégái csaknem egy éven át végezték megfigyeléseiket 26 ázsiai elefánton egy észak-thaiföldi rezervátumban. Lejegyezték az állatok reakcióit stresszhelyzetekben, amelyeket például egy kóbor kutya vagy egy bokorban tekergőző kígyó váltott ki. Eredményeiket a PeerJ című online szaklapban mutatták be.

"Ha egy elefánt megijed, füleit felemeli, farkát a magasba tartja és morogni kezd" – írja Plotnik. Ilyenkor általában odamegy hozzá egy fajtársa, óvatosan megérinti az ormányával, sőt, akár be is teszi azt izgatott társa szájába - az elefántoknál ez a kézfogás megfelelője. Azt jelenti: "Itt vagyok veled, nem bántalak" – fejtette ki a szakértő.

Lair tapasztalatai szerint elsősorban a nőstények vigasztalnak. A különleges figyelem akár napokig is tarthat, attól függően, mi zaklatta fel az elefántot. Ha egy elefánttehén például elvesztette borját, a stressz tünetei és a vigasztaló viselkedés is tovább tart. A szakértő kiemelte, hogy az elefántok a főemlősök és a cetek mellett a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak.