Pontosították az elektronok tömegét

2014.02.20. 13:05

Német kutatóknak a korábbinál tizenháromszor pontosabban sikerült megmérniük az elektron atomtömegét, és kiderült, hogy az némileg kisebb az előző legpontosabb értéknél. Az eltérés szerencsére egyáltalán nem jelentős. Az eredményekről a Nature tudományos folyóiratban számoltak be a Max Planck Magfizikai Intézet kutatói.

Az elektron tömege csak egy azon kulcsfontosságú paraméterek közül, amelyek meghatározzák egy atom struktúráját és tulajdonságait, parányi miatt azonban eléggé nehéz volt megmérni az atomtömegét – írja az MTI. Az eddigi legprecízebb mérést a tudományos és technológiai adatok bizottsága, a Committee on Data for Science and Technology (CODATA) végezte 2006-ban. A több éves eredményen Sven Sturm és kollegái úgy tudtak javítani, hogy egy csupasz szén atommaghoz kapcsolt elektronnal végeztek méréseket.

A rendkívül pontos mérés kikövezheti az utat a standard modell tesztelését szolgáló jövőbeni kísérletek előtt. A standard modell ugyan általánosan elfogadott elmélet, sok jelenségre, többek közt a gravitáció létezésére, a sötét anyagra és a sötét energiára, valamint az antianyag mennyiségére mégsem szolgál magyarázattal.

Mielőtt azonban használni kezdenék az új eredményt az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatást, valamint az alapvető elemi részecskéket leíró kvantumtérelmélet vizsgálatában, más alapvető értékeket is nagyobb pontossággal kell megmérni.

Sturm és kollegái már dolgoznak ezeken az új kísérleteken, amelyek nehéz és nagy töltésű ionokkal vizsgálnák a standard modellen túli fizikát. "Az elektron atomtömege kulcsfontosságú paraméter ezekben a kísérletekben" - mondta a német tudós.  • Hírek
  • Hírek