Alfréd
-3 °C
3 °C

Dinoszauruszt találtak Malajziában

2014.02.21. 12:08

Először fedeztek fel dinoszauruszkövületet Malajziában japán és maláj tudósok. A halfaló ragadozó csaknem 18 méteres hosszúságával korának egyik legnagyobb állatai közé tartozott.

A lelet a tüskésgyíkok (Spinosaurus) egy egyedének 23 milliméter hosszú, 10 milliméter széles foga, mely legalább 75 millió éves, írja az MTI. A fog fűrészes felszíne ragadozó dinoszauruszra utal. A Spinosaurus a theropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a kréta időszakban élt.

A kövület az ország középső részén, Pahang államban került elő, ahol 2012 szeptemberében kezdtek ásatásokat Szone Maszatosi vezetésével a Kumamoto és a Vaszeda, illetve a Malajziai Egyetem kutatói.

A tüskésgyíkok nevüket a csigolyák hosszú, egyméteres nyúlványairól kapták, melyeket valószínűleg bőr fedett, és a hátukon vitorlaszerű szerkezetet alkotott. A legnagyobb testű ragadozók egyike lehetett, 18 méteresre is megnőtt. Míg 2011-ben fel nem fedezték egy tüskésgyík csigolyájának kövületét Ausztráliában, úgy vélték, csak az északi féltekén élhetett.