Frank Zappáról neveztek el egy baktériumot

2014.02.21. 10:39

Egy pattanást okozó baktériumot neveztek el a zenész Frank Zappáról. Az olaszországi Centre for Sustainable Agro-Ecosystems and Bioresources kutatóközpontban a Propionibacterium acnes csoportba tartozó baktériumnak adták a P. zappae nevet.

A kutatók szőlőtőkében találták a baktériumot, amikor azt vizsgálták, hogy milyen mikroorganizmusok élnek a szőlőtőkékben. Igencsak meglepte őket, hogy a P. acnes baktériumok egy típusát is megtalálták.

Ez a baktérium majdnem minden ember bőrében megtalálható. Általában teljesen veszélytelen, a faggyúmirigyekben lévő zsíros váladékkal táplálkoznak. Akkor okozhatnak bajt, ha elszaporodnak a tüszőben, így pattanás alakulhat ki.

A kutatók először azt hitték, hogy valamelyik munkatársuktól kerültek oda a baktériumok. De nem dobták ki a mintákat, ehelyett elkezdtek nyomozni, és valami váratlanra bukkantak. Kiderült, hogy a baktérium tényleg a szőlőtőkén él.

Frank Zappa özvegyének tetszik, hogy volt férjéről nevezték el a baktériumot. Gail Zappa szerint az elnevezéssel a kísérletező kedvet ünnepelték a kutatók.

Nem ez az első alkalom, hogy Frank Zappáról neveznek el élőlényt, korábban medúzát és pókot is elneveztek már róla. Ezen kívül a 3834 sorszámú aszteroidának is Zappafrank a neve.  • Tippek
  • Hírek