Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hatezer éves tölgyeket találtak Nagy-Britanniában

2014.02.21. 18:02

Ősi erdők nyomait hozták felszínre Nagy-Britannia délnyugati partjain az elmúlt hetek viharai.

A 4000-6000 ezer évvel ezelőtt élt tölgyfák, fenyők, mogyoróbokrok maradványai Cornwall és Wales partjai mentén az után váltak láthatóvá, hogy a hatalmas hullámok a tengerbe mosták a homokot a strandokról. Az egyik legnagyobb prehistorikus erdőre a cornwalli Mount-öbölben bukkantak, ahol tölgyfa, bükkfa és fenyő rönkök emelkednek a tengerparton, némelyik öt méter magasan.

A tudósok körében közismert ezeknek a víz és földalatti erdőknek a léte, a geológusoknak azonban most lehetőségük nyílt arra, hogy szénizotópos meghatározással kiderítsék korukat és megállapítsák, hogy az egész Mount-öblöt erdőségek borították 4000-6000 ezer évvel ezelőtt – írja az MTI a BBC-re hivatkozva.

Ez az az időszak, amikor a Brit-szigeteken élő emberek lassan felhagytak a vadászó életmóddal és elkezdtek növényt termeszteni. A rönköket várhatóan újra betemeti majd a dagály által a tengerpartra kihordott homok a következő hónapokban.

A viharok nemcsak erdők nyomait tárták fel, a térségben hajóroncsok, Devon grófságban egy vaskori település maradványai is felszínre kerültek.