Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Az ESA-nak pezseg a magyar alumínium

2014.02.25. 15:16

Másfél éves együttműködésbe kezd az Európai Űrügynökséggel (ESA) egy magyar cég. Az Aluinvent nevű, alig egy éve alapított Zrt. egy különleges eljárással gyártott, ultrakönnyű alumíniumhab révén került kapcsolatba az ESA-val. Az együttműködés részletei titkosak, az biztos, hogy a különleges anyagból a cég prototípusokat gyárt, illetve az együttműködés közben felmerülő, további kéréseket teljesít majd.

Az alumíniumhab különleges anyag, a szabadalmaztatott magyar eljárás pedig még a konkurens cégek megoldásától is eltér. Mások kémiai eljárással teszik a buborékokat az olvadékállapotba hozott alumíniumba, az Aluinventnél viszont egy különleges (és titkos) összetevőkből összeállított gázt fújnak bele az alapanyagba. Az így keletkező, homogén buborékméretű végtermék nemcsak jóval könnyebb lesz a hagyományos alumíniumnál, de a cég képviselői szerint az ellenállóképességéből és alakíthatóságából sem veszít.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az önthető, hegeszthető, festhető, forgácsolható anyag szerkezete alapján a fém és műanyag alkotóelemek mellett akár a fát is helyettesítheti. Az aluhab ráadásul hangelnyelő, hővédő és elektromos árnyékolásra is alkalmas, felhasználása már csak az újrahasznosítás miatt is jó ötlet lehet.

A lehetséges alkalmazási területekről pontosabbat nem tudtunk meg, a cég képviselői szerint az űriparban mikrometeorok ellen védő, irányított hővezetésű vagy akár tükörmerevítő paneleket is lehetne gyártani aluhabból.

A jelenleg 12 fős cég napi néhány száz kilónyi aluhab előállítására képes, de sokat remél az ESA-val kötött együttműködéstől. A cél az, hogy a másfél év során „az alkalmazási terület kívánalmainak, illetve a szigorú előírásoknak megfelelő alumíniumhab-összetételt és -szerkezetet” dolgozzanak ki a szakemberek, és ezeket speciális körülmények között is leteszteljék.