Emőke
-4 °C
9 °C

Kereket tesznek a Falcon rakétára

2014.02.25. 11:15

A Falcon 9 rakétára kereket szerelnek, ezzel még egy lépéssel közelebb kerülnek az újrahasznosítható kereskedelmi hordozó felé. A SpaceX márciusra tervezi a következő kilövést.

BhM-H 4CUAAWcP0 640

A cég munkatársai a floridai Cape Canaveral légibázison szerelik rá a kerekeket a Falcon 9-re. A március 16-i kilövés után az első feladat azt lesz, hogy finoman az Atlanti-óceánba navigálják landoláskor a rakétát. A csapat ezután szállítja Cape Carnevalra a rakétát. A következő lépésben már a Dragont vinnék a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX már az első lépésben szerette volna a kilövőállomás közelébe irányítani a landolást, de végül máshogy döntöttek. Inkább a vízre való leszállást választották, amíg a társaság be nem bizonyítja, hogy képesek uralni a rendszert.

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója azt mondta, hogy a többször használható Falcon 9 rakéta jelentősen csökkenti majd a költségeket. Magára a rakétára leszállást segítő lábakat is tesznek, összesen négy darabot. A lábak a rakéta mellé simulnak kilövéskor és leszálláskor nyílnak ki, hogy segítsék a zökkenőmentes landolást.