Sára, Márió
2 °C
6 °C

Matematikus és agrokémikus is a finisben

2014.02.25. 21:40

Lovász László matematikust, Maróth Miklós klasszika-filológust és Németh Tamás agrokémikust terjesztette elő a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tisztére keddi ülésén az MTA jelölőbizottsága.

Ki legyen az MTA elnöke?

 • 836
  Lovász László
 • 467
  Maróth Miklós
 • 134
  Németh Tamás
 • 129
  Mindegy

A bizottság döntését megelőzte egy belső közvélemény-kutatás, erre 561 közgyűlési tag kapott jelölőlapot. Ők 321 érvényes jelölést küldtek vissza, melyekről a jelölőbizottság több ülésen tárgyalt.

A tisztújítást az MTA május 5-6-iki közgyűlésén tartják, minden tisztségre három évre lehet megválasztani és legfeljebb egyszer újraválasztani a jelölteket. A titkos szavazáson ötven százalék plusz egy szavazatot kell kapnia annak, aki az MTA huszadik elnöke lesz olyan elődök után, mint Eötvös József, Lónyay Menyhért, Eötvös Loránd, Kodály Zoltán vagy Szentágothai János –emlékeztetett Vizi E. Szilveszter.

A jelölőbizottság minden tisztségre legalább két személyt terjesztett a közgyűlés elé. Főtitkárnak Török Ádám közgazdászt és Csépe Valéria pszichológust, élettudományi alelnöknek Freund Tamás neurobiológust és Kosztolányi György klinikai genetikust, társadalomtudományi alelnöknek Vékás Lajos jogtudóst és Csépe Valériát, természettudományi alelnöknek pedig Szász Domokos matematikust és Blaskó Gábor vegyészmérnököt jelölték.