Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Pusztulnak a francia tengeri madarak

2014.02.26. 18:48

Legalább 21 ezer tengeri madár pusztult el Franciaország atlanti-óceáni partvidékén a január vége óta egymást követő viharokban - közölte szerdán a francia Madárvédelmi Liga.

A liga több mint félezer önkéntese az elmúlt három hétvégén összesen 21 341 döglött madarat számolt össze a dél-franciaországi Baszkföld és az északnyugati Finistere megye közti partokon. Közel háromezer legyengült madarat mentőállomásokon próbálnak felerősíteni – írja az MTI.

A zöldszervezet szerint a viharok valós mérlege valószínűleg ennél sokkal rosszabb, mert a part menti halászok sok, zömében döglött madarat láttak lebegni a partközeli vizeken is.

Az ítéletidő főleg a lundákat és a lummákat tizedelte meg, de sok alka is elpusztult. 

A természetvédők szerint a madarak pusztulását főleg az élelemhiány okozta, mert a viharok táplálékszegény vidékekre sodorták őket, ráadásul az állatoknak a szokásos több energiát kellett elhasználniuk ahhoz, hogy a rendkívül erős szélben a levegőben tartsák magukat és táplálékra vadásszanak. 

Néhány madárnak olajfoltok okozták a pusztulását, mert a hajók az elhasznált üzemanyaguk ürítésére használták ki a viharokat. A francia természetvédők 1900-ig visszamenőleg nem találják nyomát ehhez fogható madárpusztulásnak.