Aliz
6 °C
14 °C

Megvan, miért ilyen büdösek a bakkecskék

2014.03.01. 14:14 Módosítva: 2014-10-25 10:55:55
Tudják, milyen büdösek a bakkecskék? Szerencse, hogy a szagos internetet még nem találták fel, mert különben megmutatnánk, és soha többet nem kattintanának ide. Most felfedezték, ennek a bűznek már egy molekulája is megváltoztathatja a nőstény kecskék agyműködését.

Egy japán kutatócsoport felfedezett egy vegyszert, amit a hím kecskék bocsátanak ki. Ezt a nőstények is érzékelik: olyannyira, hogy ebből már egyetlen molekulányi aktiválja a szaporító szervrendszerüket. Az utódnemzésért felelős agyterület ennek a hatására hirtelen aktívvá válik, és beindítja a nemi hormonok termelődését.

Erről a feromonok tehetnek. Ha tudja, mik ezek, lapozzon a keretes rész végére. 

A zsigerekre ható illat

A feromonok olyan vegyi anyagok, amiket a test bocsát ki, hogy reakciót váltson ki a fajhoz tartozó egyedekben. A mostani esetben szexferomonokról beszélünk; ezek természetesen szexuális reakciót váltanak ki.

Szexferomonok az emberben is vannak: egyelőre az androsztenont és az androsztediont ismerjük. Az előbbi férfiakban és nőkben is megtalálható, az androsztedion csak a férfiak izzadságából és vizeletéből mutatható ki.

A feromonoknak két típusa van: a primer (meghatározó) és a releaser (kioldó).

A releaser feromonok viselkedési változásokat indukálnak a fajtársak agyműködésében. Ez elég lehet egy röpke figyelemfelkeltéshez is, de a hatása nem tart túl sokáig.

A primer feromonok hatása tovább tart, mert tényleges élettani változásokat okoznak a szervezetben. Ilyenkor beindul a nemi hormonok termelődése; ez szabályozza az ovulációt és a menstruációt is.

Hé, kecske, van sapkád?

A kutatók mostanáig nem tudták azonosítani az emlősök primer feromonjait, de egy japán kutatócsoportnak most ez is sikerült. Ők abból indultak ki, hogy a szóban forgó feromonok a kecske fejének bőréből választódnak ki. (V.ö.: Fejétől bűzlik a kecske.)

Hogy felfogják ezeket a vegyi anyagokat, a kutatók egyedi sapkákat készítettek a kecskéknek, ami nem felszívja, hanem megköti a feromonokat. A kecskéket ezután két csoportba terelték: a felük kasztrált volt, a másik felük nem.

A kecskék egy hétig hordták a sapkákat, így a kutatók bőven gyűjthettek anyagot. A mintákat kielemezték egy gázkromatográfiás tömegspektrométerrel (tényleg van ilyen, a törvényszéki orvostan szakértői is ezt használják anyagmeghatározásra) .

A kutatók rájöttek, hogy a kasztrált kecskékből hiányoznak azok a vegyi anyagok, amiket a fickósabb társaik viszont bőségesen kiizzadtak magukból. Ezek között olyan anyagok is voltak, amikkel korábban sosem találkoztak a természetben.

A nőstények megőrültek tőle

Most már csak azt kellett kitalálni, hogy a nőstény kecskék hogyan reagálnak ezekre, ha egyáltalán. Mialatt a mintákat tesztelték rajtuk, elektródákkal figyelték az állatok agytevékenységét. Különösen a kecskék hipotalamusza érdekelte őket; ez az agyterület felelős a hormonális szabályozásért is.

Megfigyelték, hogy amikor bakkecskeszőrt szagoltattak a nőstényekkel, beindult a gonadotropin-felszabadító hormon. A gonadotropinról már korábban kimutatták, hogy a hiánya a nemi hormonok csökkent elválasztásához vezet. A nőstényekben viszont a bakkecskebűztől beindult a termelésük.

Vagyis a nőstény kecskék innentől fogva csak egy dologra tudtak gondolni:

tBwKw4S

A kísérleti labor levegőjéből a kutatók kimutattak egy vegyi anyagot, amire a nőstény kecskék igen hevesen reagáltak. A 4-etil-oktanál a légkörben oxidálódik, és létrejön a 4-etil-oktanál-acetál. A kutatók gyanítják, hogy ez lehet a kecske primer feromonja, és ettől indulnak be a nőstény állatok.

Hát ezért büdös a bakkecske.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?