Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Legót fenyegeti a 3D nyomtatás

2014.03.04. 14:23

A Lego keresi a lehetőségeket, hogy ügyfelei saját kockákat és figurákat gyárthassanak 3D nyomtatókkal. A dán játékgyártó lépést szeretne tartani a fejlődéssel, alkalmazkodva a digitális világhoz. Ez nem újdonság, a rajongók már készítettek műanyagból legófigurákat.

kit 6463 collection 500x333-11336736

Ez nem azt jelenti, hogy a Lego maga is 3D nyomtatásba kezd – magyarázta John Goodwin pénzügyi igazgató. Ez nem is lenne lehetséges, hiszen most percenként kétezer legókockát gyártanak, ami 55 milliárdot jelent évente. Azt azonban ők is elismerik, hogy a 3D nyomtatás teljesen új utakat nyit meg a felhasználóknak, emiatt a cégnek is fel kell mérni a lehetőségeket.

A Lego néhány éve komoly bajba került, amikor a gyerekek egyre több időt töltöttek számítógépes játékokkal, és csökkenni kezdtek az eladások. Ez a tendencia mára megállt, mert a cég azzal válaszolt a kihívásokra, hogy maga is kiadott videojátékokat, mobilalkalmazásokat és egyéb digitális tartalmat.

A Legót állandóan támadások érik újabb és újabb konkurensektől, legutóbb például a Minecraft volt az, amely komolyan veszélyeztette a cég sikereit. A Lego is fejlesztett valami hasonlót, ez lett volna a Lego Universe, de már a megjelenése pillanatában elavult volt.

A 3D nyomtatás a következő nagy kihívás. Gondoljunk bele, ha elterjednek a nyomtatók és persze olcsóbbá válik a nyomtatás, mi akadályozza meg az embereket, hogy kockákat, alkatrészeket nyomtassanak maguknak. Még olyan bonyolult, jelenleg nem létező elemeket is tervezhetnek, amelyekkel eddig nem látott dolgokat építhetnek meg.

A cég célja most az, hogy ezt valahogy saját hasznukra fordítsák. A gond az, hogy még nincs ötletük, hogyan.