Erzsébet
1 °C
4 °C

A tojók is rendszeresen énekelnek

2014.03.04. 18:10 Módosítva: 2014-03-04 18:11:29

Nemcsak a hím énekesmadarak dalolnak, hanem a tojók körében is széles körben elterjedt az éneklés. Egy új kutatás eredménye megdönti a korábbi elméleteket - írja az MTI.

Eddig ugyanis azt feltételezték, hogy az éneklés képessége a hímeknél fejlődött ki azért, hogy annak segítségével találják meg párjukat, és távol tartsák maguktól a konkurenciát - írta a Nature Communications című online szaklap.

Karan Odom és a baltimore-i Maryland Egyetemen dolgozó munkatársai több mint ezer madárfaj tojójának énekére vonatkozó utalásokat kerestek a szakirodalomban. Megvizsgáltak 44 énekesmadár-családot, és 34 család 323 fajánál bukkantak értékelhető adatra. Ezek szerint a kutatók 229 fajnál, a vizsgált fajok 71 százalékánál leírták, hogy a tojók is rendszeresen énekelnek, azaz nem kivételes jelenség a tojók éneke.

Az éneklő tojók családfája

A tudósok elkészítették az éneklő tojók génállományán alapuló családfát is, amiből különböző statisztikai módszerek révén kiderült, hogy igen régről ered a tojók ezen jellemzője. Énekük nem újkeletű dolog, már a mai énekesmadár-családok őseinek tojói is hallatták hangjukat.

Az ornitológusok szerint világszerte több mint tízezer madárfaj létezik, köztük több ezer az énekesmadár.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?