Auguszta
-7 °C
0 °C

Ezt csinálja egy cápa, ha nem látja senki

2014.03.04. 11:15

Érdekli, mit csinálnak a cápák akkor, ha azt hiszik, nem nézik őket mások? A Hawaii és a Tokiói Egyetem munkatársai ezt is megoldották: webkamerát szereltek néhány állat uszonyára, hogy az emberek láthassák az állatok életének eddig megfigyelhetetlen részleteit.

Az eddig készített felvételekből összeállított filmet a 2014-es Óceántudományi találkozón mutatták be. Összesen több mint 30, fajtájukat tekintve vegyesen összeválogatott cápára szerelték fel az érzékelőkből, kamerákból és rádióadóból álló rendszert. A felszerelés egyszerűen ment: a befogott halakat a hátukra fordítva egyfajta transszerű állapotba hozva a sérülés biztonságos körülmények között erősíthették az állatokra a műszert.

„Olyan ez, mint a repülők fekete doboza” – mondta el Carl Meyer, a Hawaii Tengerbiológiai Intézet munkatársa. „Egy halom különböző adatot és jellemzőt figyelhetünk, sok olyat is, amit korábban soha.”

Érdekesség, hogy a cápák egy idő után megszabadultak a rájuk erősített szerkezetektől, de a szakemberek a rádiós jeladó jelzése alapján egyszerűen be tudták gyűjteni. A kinyert adatokból kiderült, hogy a cápák rendszeresen úsznak egy rajban más halakkal (anélkül, hogy megtámadnák őket), talán pont azért, hogy védjék magukat a támadásoktól. Az is látszik, hogy a mélytengeri cápák jóval lassabban mozognak a sekélyebb vízben élő társaiknál. Korábban a szakemberek úgy vélték, hogy a cápák főleg sodródnak és lebegnek, ehhez képest kiderült, hogy legtöbbször komoly izommunkát kifejtve haladnak előre, és csak ritkán siklanak a vízben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!