Jolán
2 °C
4 °C

Minél halszagúbb, annál mélyebbre úszhat

2014.03.04. 19:00

Felfedezték, miért nem úsznak még mélyebbre a halak: körülbelül 8,2 kilométernél lejjebb már nem élnének meg egy amerikai kutatás szerint. A mélységi határ fiziológiai oka az a molekuláris működés, ami a halak szöveteit a hatalmas víznyomás ellen védi - írja a BBC nyomán az MTI.

A leghalszagúbb hal

A folyamat legfontosabb molekulája az ozmolit, vagyis TMAO. Ez a molekula adja a jellegzetes halszagot. A TMAO stabilizálja a fehérjéket, amik a hal sejtjeit felépítik és életben tartják. Nélküle a tengermélyi víznyomás működésképtelenné tenné a fehérjéket.

A kutatócsoport megfigyelte, hogy minél mélyebbre hatolt egy halfaj, annál több volt benne a TMAO. Az összefüggést az Új-Zéland közelében fekvő Kermedec óceáni árokból felhozott Pseudoliparis amblystomopsis nevű hal segítségével vizsgálták meg.

Ez a rózsaszín testű állat több mint hét kilométer mélyen él, garnélát eszik, ami a felülről lehulló szerves anyagokat fogyasztja. Bennük található a legnagyobb arányban a TMAO-molekula - állapította meg Paul Yancey, a kutatás vezetője, a Washington állambeli Whitman Egyetem kutatója. Koncentrációja szinte pontosan akkora, amekkorára a sekélyebb vizekben élő fajok TMAO-szintjéből következtetni lehet.

Ha azonban tovább növelik a TMAO koncentrációját, 8-8,5 kilométeres mélységnél elérik azt a pontot, ahol a molekula már a sejtek életfunkcióit akadályozná, "a fehérjék annyira stabillá válnának, hogy nem működnének".

Nem viselik el a halak a vizet

A mélységhatár másik lehetséges oka, hogy az TMAO ilyen koncentrációja vizet vonzana a hal szervezetében, ezt pedig a tengeri halak nem viselik el.

Ugyan az óceánfenék szinte mindenhol sekélyebb 8 kilométernél, mégis létezik néhány árok, ahol úgy tűnik, nem élnek meg a halak. Ilyen a majdnem 11 kilométer mély Marianna-árok, a Föld legmélyebb pontja. Ugyan halak nem népesítik be ezeket az árkokat, az élet más formái, egysejtűek, baktériumok, tengeri uborkák azért nagy számban találhatók bennük.

A tudósok úgy vélik, talán az óceán legmélyebb árkai gyorsabban nyíltak ki, mint hogy a halak szervezete ki tudta volna fejleszteni a mélység meghódításához szükséges alkalmazkodási módot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?