Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Veszélyes új-guineai laposférget találtak Franciaországban

2014.03.04. 15:02

Új, Európában eddig ismeretlen laposféregfajt fedeztek fel a nyugat-franciaországi Caenben. Ha az egzotikus állat elterjed a természetben, az súlyosan veszélyeztethet egyes őshonos fajokat. Bizonyos, hogy amerre a Platydemus manokwari, vagyis az új-guineai laposféreg megtelepedik, ott minden csigát kipusztít maga körül – idézi az MTI Jean-Louis Justine laposféreg-specialistát, a párizsi Természettudományi Múzeum munkatársát.

Még rosszabb, hogy miután végzett a csigákkal, fölfal mindent, amit a földön talál és puha, mint például a földigiliszta – mondta el az AFP francia hírügynökség kérdésére a szakértő. Az ő kutatócsoportja azonosította Európában elsőként az új-guineai eredetű fajt. A nyolc tanulmányozott példányt a caeni botanikuskert egy üvegházában találták meg.

Az új-guineai féreg nagyon lapos, 5 centiméter hosszú, 5 milliméter széles, háta fekete, mint az érett olajbogyó, közepén világosabb csík fut végig. A hasi oldala is világos. A kutatók, akik tanulmányukat kedden, a PeerJ biológiai szaklapban tették közzé, felhívták a figyelmet arra, mennyire sürgős a megelőzés, ugyanis a faj fenyegetést jelenthet a kontinens élővilágának sokszínűségére.

Korábban Nagy-Britannia északi részén egy Új-Zélandról származó laposférget azonosítottak. A kutatók szerint ennek a fajnak a számlájára írható a földigiliszta-populációk csökkenése, ez pedig a talaj termékenységét veszélyezteti. Ez a faj azonban nem bírja a meleget, ezért a károkozás mértéke is korlátozott.

Az új-guineai laposféreg azonban, úgy tűnik, hegyi faj, mely jól bírja az alpesi, a mérsékelten hűvös, a meleg, ráadásul a trópusi éghajlatot is, így gond nélkül elterjedhet Európa déli részén. Az állat szerepel a leginvazívabb száz egzotikus faj listáján.A csendes-óceáni térségbe szándékosan telepítették be, hogy természetes ellenségeként korlátozza a kártevő csigák elszaporodását. A következmények súlyosak voltak az őshonos csigákra nézve.