Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Veszélyes új-guineai laposférget találtak Franciaországban

2014.03.04. 15:02

Új, Európában eddig ismeretlen laposféregfajt fedeztek fel a nyugat-franciaországi Caenben. Ha az egzotikus állat elterjed a természetben, az súlyosan veszélyeztethet egyes őshonos fajokat. Bizonyos, hogy amerre a Platydemus manokwari, vagyis az új-guineai laposféreg megtelepedik, ott minden csigát kipusztít maga körül – idézi az MTI Jean-Louis Justine laposféreg-specialistát, a párizsi Természettudományi Múzeum munkatársát.

Még rosszabb, hogy miután végzett a csigákkal, fölfal mindent, amit a földön talál és puha, mint például a földigiliszta – mondta el az AFP francia hírügynökség kérdésére a szakértő. Az ő kutatócsoportja azonosította Európában elsőként az új-guineai eredetű fajt. A nyolc tanulmányozott példányt a caeni botanikuskert egy üvegházában találták meg.

Az új-guineai féreg nagyon lapos, 5 centiméter hosszú, 5 milliméter széles, háta fekete, mint az érett olajbogyó, közepén világosabb csík fut végig. A hasi oldala is világos. A kutatók, akik tanulmányukat kedden, a PeerJ biológiai szaklapban tették közzé, felhívták a figyelmet arra, mennyire sürgős a megelőzés, ugyanis a faj fenyegetést jelenthet a kontinens élővilágának sokszínűségére.

Korábban Nagy-Britannia északi részén egy Új-Zélandról származó laposférget azonosítottak. A kutatók szerint ennek a fajnak a számlájára írható a földigiliszta-populációk csökkenése, ez pedig a talaj termékenységét veszélyezteti. Ez a faj azonban nem bírja a meleget, ezért a károkozás mértéke is korlátozott.

Az új-guineai laposféreg azonban, úgy tűnik, hegyi faj, mely jól bírja az alpesi, a mérsékelten hűvös, a meleg, ráadásul a trópusi éghajlatot is, így gond nélkül elterjedhet Európa déli részén. Az állat szerepel a leginvazívabb száz egzotikus faj listáján.A csendes-óceáni térségbe szándékosan telepítették be, hogy természetes ellenségeként korlátozza a kártevő csigák elszaporodását. A következmények súlyosak voltak az őshonos csigákra nézve.