Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A NASA robotokkal menne a Jupiter holdjára

2014.03.05. 14:58

A Jupiter egyik holdjára, az Európára tervez robotmissziót az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A csillagászok úgy vélekednek, a korábban észlelt víz miatt valamilyen formában talán létezhet rajta az élet, írja az MTI.

A NASA pénzügyi igazgatója, Elizabeth Robinson kedden elmondta: az utazás a 2020-as évek közepén indulhat, és a hivatal 2015-ös költségvetési javaslatában 15 millió dollárt (3,4 milliárd forint) tett rá félre, ám semmilyen részletről nem döntöttek még.

Robinson szerint nagy kihívást jelent majd a Jupiter körüli erőteljes sugárzás és a Földtől való távolság. Amikor a NASA 1989-ben a Galileo űrszondát a bolygó közelébe küldte, hat évig tartott, míg odaért a Naprendszer legnagyobb bolygójához.

Korábbi NASA-űrjárművek – köztük a Galileo is – elrepültek az Európa mellett, ám egyikük sem törődött a holddal, mely a bolygó körül keringő több tucat égitest egyike. Tavaly felfedezték, hogy a hold fagyott felszínén át vízsugarak törnek fel, így az Európa-misszió legfőbb célja az lenne, hogy az élet nyomai után kutassanak.

Avi Loeb, a Harvard Egyetem csillagásza szerint az Európa-utazás izgalmasabb lesz, mint a száraz Mars felfedezése, mert a jég alatt halak is lehetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!