Erzsébet
1 °C
4 °C

30 méteres aszteroida húz el a Föld mellett

2014.03.05. 12:54

Szerda éjjel egy harmincméteres aszteroida repül el a Föld mellett alig 350 ezer kilométerre. Ez kisebb, mint a Hold Földtől való távolsága, de a kutatók szerint a kisbolygó nem jelent veszélyt ránk.

Az aszteroida a 2014 DX110 névre hallgat és majdnem 15 ezer méter/másodperces sebességgel száguld az űrben. Több távcsővel figyelik mozgását, néhányat ezek körül streamelnek is, így bárki követheti a mozgását. A Sloog távcső és a VirtualTelescope is ezek közé tartozik.

Paul Cox, a Slooh technikai és kutatási igazgatója azt mondta, hogy sokszor alig egy nappal a Föld közelébe kerülése előtt veszik észre a hasonló, potenciálisan veszélyes aszteroidákat. Néhány hete egyébként egy hasonló kisbolygót találtak, amely ugyanígy közel repült a Földhöz.

A NASA számításai szerint annak, hogy az aszteroida a Földbe vagy a Holdba csapódjon 1 a 10 millióhoz az esélye. A kisbolygót február 28-án fedezte fel a Pan-STARRS 1.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?