Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

A fukusimai sugárzás eléri az USA-t

2014.03.09. 19:40

Amerikai kutatók szerint a jövő hónapban Fukusimából származó, alacsony radioaktív sugárzás éri el az Amerikai Egyesült Államok nyugati partjait. A kutatók három modellt készítettek, amelyek szerint a sugárzás nagyon alacsony lesz, nem árt az embereknek vagy a környezetnek – mondta Ken Buesseler, a Woods Hole Oceanographic Institution Buesseler oceanográfusa eddigi eredményeikről. A sugárzás valószínűsíthetően áprilisban éri el a nyugati partot, de ebben sincs teljes egyetértés.

A tudósok több adatot szeretnének: jelenleg egyetlen állami ügynökség sem vesz mintákat a Csendes-óceánból, így nincsenek tisztában a pontos sugárzási mértékkel. „Nem akarok vészmadár lenni, de csinálhatunk előrejelzéseket, modelleket, viszont honnan tudhatjuk eredmények nélkül, hogy biztonságosak?” – mondja Buesseler. A sugárzás három évvel a fukusimai katasztrófa után éri majd el az amerikai partokat. 

Az üzemeltető Tepco tavaly júliusban ismerte el először, hogy a cunamiban megsérült reaktorból szennyezett víz szivárog az óceánba. Azóta a helyzet csak romlik, valószínűsíthető, hogy nem is számolnak be mindenről pontosan.

A múlt héten kiderült, hogy a cézium-134 szennyezés érte el a kanadai Alaszkai-öblöt. Ez az anyag egyértelműen a fukusimai szennyezéshez köthető.  • Vennék
  • Hírek