Szilvia
5 °C
16 °C

A fukusimai sugárzás eléri az USA-t

2014.03.09. 19:40

Amerikai kutatók szerint a jövő hónapban Fukusimából származó, alacsony radioaktív sugárzás éri el az Amerikai Egyesült Államok nyugati partjait. A kutatók három modellt készítettek, amelyek szerint a sugárzás nagyon alacsony lesz, nem árt az embereknek vagy a környezetnek – mondta Ken Buesseler, a Woods Hole Oceanographic Institution Buesseler oceanográfusa eddigi eredményeikről. A sugárzás valószínűsíthetően áprilisban éri el a nyugati partot, de ebben sincs teljes egyetértés.

A tudósok több adatot szeretnének: jelenleg egyetlen állami ügynökség sem vesz mintákat a Csendes-óceánból, így nincsenek tisztában a pontos sugárzási mértékkel. „Nem akarok vészmadár lenni, de csinálhatunk előrejelzéseket, modelleket, viszont honnan tudhatjuk eredmények nélkül, hogy biztonságosak?” – mondja Buesseler. A sugárzás három évvel a fukusimai katasztrófa után éri majd el az amerikai partokat. 

Az üzemeltető Tepco tavaly júliusban ismerte el először, hogy a cunamiban megsérült reaktorból szennyezett víz szivárog az óceánba. Azóta a helyzet csak romlik, valószínűsíthető, hogy nem is számolnak be mindenről pontosan.

A múlt héten kiderült, hogy a cézium-134 szennyezés érte el a kanadai Alaszkai-öblöt. Ez az anyag egyértelműen a fukusimai szennyezéshez köthető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?