Árpád
-2 °C
4 °C

Azt hitte, átvághatja az elefántot?

2014.03.10. 21:54

Az elefántok képesek arra, hogy megkülönböztessék egymásról az emberi nyelveket, illetve arra is, hogy eldöntsék, hogy a beszélő férfi, nő, vagy gyerek. Az abcnews.com azt írja, a kenyai elefántokon végzett kutatás a tudósok szerint azt mutatja meg, hogy az elefántok ilyen módon tudják megkülönböztetni, hogy ki jelent számukra veszélyt, és ki nem.

A kutatók a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban kísérleteztek, ahol vad elefántok százai élnek az emberek közelében. A tudósok maszáj és kamba férfiak hangját játszották le az elefántoknak. A maszájok hagyományosan alkalmanként ölnek elefántot, míg a kambák nem jelentenek fenyegetést az ormányosoknak.

Átlagosan háromból két elefánt reagált ijedten a maszáj nyelv hallatán. Amikor maszáj nők vagy gyerekek hangját játszották le, az elefántok többnyire nyugodtak maradtak, ami annak tudható be, hogy a gyerekek és a nők nem szoktak elefántra vadászni.

Karen McComb, az egyik kutató szerint ez azért van így, hogy az elefántoknak elég jó a memóriájuk, ami a nagy térfogatú agyuknak köszönhető. Egy valamiben viszont még az embereknél is jobbak: még úgy sem lehetett őket átvágni, hogy a férfi hangból hanghullámainak módosításával női hangot csináltak és fordítva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?