Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kénsavas eső kísérte a dínópusztulást

2014.03.10. 15:59

Japán kutatók szerint a 65 millió éve becsapódott meteorit nemcsak a dinoszauruszokat pusztította el, hanem kénsavas esőket is okozott, amik halálossá változtatták az óceán felszíni vízrétegeit.

Az MTI azt írja, a csibai Műszaki Kutatóközpont Ono Szoszuke vezette csoportja modellkísérlettel próbálta rekonstruálni a becsapódás körülményeit. Abból indultak ki, hogy a mexikói Yucatán-félszigeten talált, nagyjából kétszáz kilométer átmérőjű Chicxulub-krátert egy aszteroida becsapódása hozta létre. A kisbolygó átmérője 12-15 kilométer lehetett, és a hirosimai atomrobbanásnál egymilliárdszor nagyobb erővel csapódott a Földnek.

A modellkísérletben másodpercenként 13-25 kilométeres sebességű ütésnek tették ki a Yucatánon talált kénes kőzeteket. Ezek szerint a becsapódás pillanatában a kéntartalmú kőzetek azonnal felrobbantak, és a belőlük kipárolgó gáz kéntrioxidfelhőt hozott létre. A gázok és a légköri vízgőz keveredése miatt néhány napig savas eső hullhatott a Földre.

A kutatók szerint a magas kéntrioxid-tartalmú esők gyorsan elsavasították az óceánok felszíni vízrétegeit, károsítva az egész bolygó élővilágát. Emiatt valószínűleg rengeteg tengeri faj pusztulhatott ki. A katasztrófát csak azok az élőlények élték túl, amik ellenálltak a kénsavas környezetnek, vagy menedéket találtak az óceánok mélyebb rétegeiben. Az elnéptelenedett óceánokat ezek a fajok hódították meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?