Ödön
1 °C
11 °C

Egy dollár a hajtogatható papírmikroszkóp

2014.03.12. 10:31

A Stanford egyetem kutatói fejlesztették ki azt a Foldscope nevű, papírból készült mikroszkópot, ami kétezerszeres nagyításra képes annak ellenére, hogy egy dollárnál is kevesebbe kerül előállítani. Az eszköz ráadásul nemcsak többtípusú mikroszkópos vizsgálatra alkalmas, de még projektorként is használható.

f03ef5fb8c7d68bfd6f51e999893970b (1)

A kartonpapírból összehajtogatható, tízgrammos készülékben egy gombelem, egy LED-es fényforrás, egy üveglap és a nagyítást adó zafírlencse van. A vele elérhető nagyítás elég ahhoz, hogy a malária sújtotta vidékeken szükséges vizsgálatokat elvégezzék vele – ilyen vizsgálatból egy év alatt akár egymilliárd is lehet. A készülék nem törik össze, ha leejtik, és tulajdonképpen mindent kibír, ami általában nem tesz kárt egy kartonpapírból készült tárgyban. A készülék ára tovább csökkenthető, ha a zafírlencsét egy olcsóbb, de kisebb nagyítást adó alkatrészre cserélik.

A papírmikroszkópot negyedóra alatt össze lehet szerelni, és nemcsak a nehéz helyzetű területeken dolgozó tudósoknak segíthet (például abban az évi egymilliárd vizsgálatban), de az elmaradott országok oktatásában is nagy szerepet játszhat. Az eszköz használatát egy rövid előadás keretein belül meg lehet tanítani bárkinek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?