Judit
2 °C
7 °C

Jobban kötnek az erdők, mint hitték

2014.03.12. 13:44

Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a világ erdei az eddig véltnél akár 20 százalékkal több szén-dioxidot tudnak megkötni – írja az MTI.

A szakértők úgy számoltak, hogy ha 125 milliárd tonnányi extra megkötött szén-dioxidra vonatkozó adatok helyesek, akkor nagyot nőhet az erdősítési projektekkel termelt karbonkreditek száma a világ karbonpiacain. Az erdők elnyelik a szén-dioxidot, csökkentve a legfőbb üvegházhatású gáz légköri koncentrációját. Az erdőirtással csökken a szén-dioxid-elnyelési kapacitás, a gáz pedig visszajut a légkörbe.

Van, amikor nem a fa köti a szén-dioxidot, hanem a fának kötnek valami tök mást.
Van, amikor nem a fa köti a szén-dioxidot, hanem a fának kötnek valami tök mást.
Fotó: young-germany.de

A kutatók 3d-s rendszert fejlesztettek az erdők széntartalmának mérésére; ez sokkal pontosabb a mostani módszereknél. A tanulmányban a kutatók Costa Rica egy erdősített területét vizsgálták.

A korábbi tanulmányokból származó műholdas adatok 14,4 és 16,3 millió tonna közé tették a vizsgált Costa Rica-i erdőterület által tárolt karbon mennyiségét, míg az új módszer, bár költségesebb, 19,8 millió tonnára becsülte.

A kutatók az új adatokat a terület karbonkészletére vonatkozó korábbi számításokkal. Ezeket eddig műholdfelvételekre és a különböző erdőtípusok által tárolt szén-dioxid-mennyiségre vonatkozó becslések alapján készítették. A kutatók rendszere viszont olyan háromdimenziós adatokra épül, amelyek levegőből végzett lézeres vizsgálatokból származnak.

A műholdas adatok nem képesek információt szolgáltatni az erdők függőleges dimenziójáról, úgy mint a lombkorona magasságáról és a rétegződésről, amelyek kulcsfontosságúak a szén-dioxid-mennyiség pontos megméréséhez

– mondta a kutatócsoportot vezetője, Iain Woodhouse.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?