Natália
1 °C
7 °C

Segít a pénz a leszokásban

2014.03.12. 21:42

Akár a kis összegű feltételes támogatás is sokat segíthet a dohányosok leszokásában néhány friss tudományos kutatás alapján – írja az Independent

A lap szerint egy skót kutatásban szegény embereknek ajánlottak fel hetente 12,5 fontot azért cserébe, hogy abbahagyják a dohányzást. Három hónap alatt 30 százalékuk hagyott fel a cigivel, miközben pénzügyi ösztönzés nélkül csak 14 százalék szokott le a kontrollcsoportból. Egy másik skót kutatás terhes nőknek adott pénzt leszokás esetén: ebben az esetben kétszer annyian szoktak le a pénzzel, mint pénz nélkül.

A kutatók viszont még nem tudják, hogy pontosan mennyi pénzre lehet szükség a hatékony leszoktatáshoz, így az sem egyértelmű, hogy az egészségügy spórolni tudna-e azzal, hogy a leszoktatott embereknek a jövőben kevesebbet kéne kórházba járniuk.

Két brit dohányzással foglalkozó civil szervezet kutatása szerint egy év alatt több mint 100 ezer brit tenné le a cigit, ha 5 százalékkal emelnék a cigarettán lévő jövedéki adót. Az egyik szervezet szerint az adóemelés a leghatékonyabb módja annak, hogy az emberek leszokjanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?