Diána
12 °C
27 °C

Segít a pénz a leszokásban

2014.03.12. 21:42

Akár a kis összegű feltételes támogatás is sokat segíthet a dohányosok leszokásában néhány friss tudományos kutatás alapján – írja az Independent

A lap szerint egy skót kutatásban szegény embereknek ajánlottak fel hetente 12,5 fontot azért cserébe, hogy abbahagyják a dohányzást. Három hónap alatt 30 százalékuk hagyott fel a cigivel, miközben pénzügyi ösztönzés nélkül csak 14 százalék szokott le a kontrollcsoportból. Egy másik skót kutatás terhes nőknek adott pénzt leszokás esetén: ebben az esetben kétszer annyian szoktak le a pénzzel, mint pénz nélkül.

A kutatók viszont még nem tudják, hogy pontosan mennyi pénzre lehet szükség a hatékony leszoktatáshoz, így az sem egyértelmű, hogy az egészségügy spórolni tudna-e azzal, hogy a leszoktatott embereknek a jövőben kevesebbet kéne kórházba járniuk.

Két brit dohányzással foglalkozó civil szervezet kutatása szerint egy év alatt több mint 100 ezer brit tenné le a cigit, ha 5 százalékkal emelnék a cigarettán lévő jövedéki adót. Az egyik szervezet szerint az adóemelés a leghatékonyabb módja annak, hogy az emberek leszokjanak.