Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

3d nyomtatóval készült a motoros új arca

2014.03.13. 13:32

Új arcsebészeti eljárással állították helyre egy súlyos motorbalesetet szenvedett beteg arcát Walesben – írja az MTI. Az eljárás különlegessége, hogy a szétroncsolódott koponya és az arc helyreállításához a műtét minden szakaszában 3d nyomtatót használtak.

Bár nyomtatott implantátumokat már használtak archelyreállításhoz, a műtéthez most méretre szabott nyomtatott sablonokat, összekötő lemezeket, protéziseket és implantátumokat használtak.

Minden eddiginél pontosabb technika

A 29 éves Stephen Powernek 2012-ben volt súlyos motorbalesete. Bár bukósisakot viselt, eltört mindkét arccsontja, az orra, a felső állkapcsa és a koponyája. Négyhavi kórházi kezeléssel sem tudták helyreállítani az arcát, így állandóan szemüveget és kalapot hordott, hogy elrejtse a koponyáját és az arcát.

A műtétet a walesi Swansea-ben lévő Morrison Kórházban végezték. Az orvosoknak a beavatkozás előtt el kellett törniük Power arccsontjait. Komputertomográfiával mintát vettek a fejéről, majd elkészítették a koponyája szimmetrikus 3D-s modelljét. Ugyanezzel a módszerrel dolgozták ki a szükséges síneket és lemezeket is.

Úgy vélem, ez összehasonlíthatatlan, a végeredmény teljesen különbözik mindentől, amit korábban csináltunk. Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal pontosabbak legyünk. Mindenki kezd már ebben gondolkozni – a találomra való, becslésre alapuló munka nem elég jó.

– mondta Adrian Sugar állkapocssebész a BBC-nek.

Teljesen megváltoztatta az életemet

A műtét nyolc órán át tartott. Először az eltörött arccsontokat kapcsolták össze ismét a megfelelő sínekkel. Az arccsontok rögzítéséhez készült, Belgiumban gyártott titán implantátumot szintén 3d nyomtatóval készítették.

Teljesen megváltoztatta az életemet. Azonnal láttam a különbséget, amikor felébredtem a műtét után. Remélem, nem kell elmaszkírozni magam, vagy elrejtőzködnöm. Képes leszek a mindennapos dolgok elvégzésére, emberekkel találkozni, az utcán sétálni.

– mondta Power, akinek a műtét utáni arca sokkal jobban emlékeztet a régire.

Sean Peel mérnök szerint a következő nagy lépés az lesz, amikor ezt a folyamatot és technológiát sokkal szélesebb körben használhatják; ez akkor fog megtörténni, ha a költségek csökkennek és a felhasznált eszközök modernebbek lesznek.