Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csillagóriást találtak

2014.03.13. 09:14

Az eddigi legnagyobb sárga csillagot találták meg kutatók. A kettős csillagból álló rendszer nagyobbik égitestje a HR 5171 A nevet kapta, összesen 1300-szor nagyobb, mint a Nap és egymilliószor fényesebb. Tömege 39-szerese az egész naprendszer tömegének.

A Kentaur csillagkép legutóbbi tanulmányozása tökéletes példája annak, hogy az amatőr és a profi csillagászok együttműködése milyen eredményeket hozhat. A felfedezéshez az European Southern Observatory Very Large Telescope-ot használták, amely Chilében van, az Atacama sivatagban.

A HR 5171 A 3600 parsecre, vagyis 11700 fényévre van a Naptól. Annyira nagy, hogy még a híres vörös óriásnál, a Betelgeuse-nál is ötven százalékkal nagyobb. Ha a Naprendszer közepére tesszük (vagyis a Nap helyére), akkor egészen a Jupiter pályájáig érne.