Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína nemet mondott a GMO-ra

2014.03.14. 11:31

Kína mezőgazdasági minisztere, Han Csang-fu szerint a kínai kormány még nem engedélyezte a genetikailag módosított (GMO) termékek forgalmazását Kínában. A témáról heves vita folyik az országban. Han azt mondta, a kínai döntéshozók és az agrártárca mindig óvatosan járt el a GMO-t tartalmazó élelmiszerekkel, mindig szem előtt tartva a lakosság egészségét.

Az országban hivatalosan csak a papaya és a gyapot termesztésének során engedélyezik a génmódosítás technológiájának alkalmazását. Peking ugyanakkor az Egyesült Államokból, Brazíliából és Argentínából is importál génmódosított szójababot, ami több kedvelt kínai élelmiszer, például a szójatej, a szójaszósz vagy a tofu alapanyaga. Évi 60 millió tonnás behozatalával Kína a módosított élelmiszerek piacán a világ legnagyobb importőrének számít.

Han a múlt héten félhivatalosan kiállt az új technológiával készült élelmiszerek mellett; mint mondta, maga is rendszeres fogyasztója azoknak. A technológia új és ismeretlen, így időbe telik az embereknek megérteni és elfogadni azt.

Régóta folyik a vita

Az élelmiszerek génmódosítása régi téma a kínai társadalmi párbeszédben. A kormány 2008-ban 12 éves távra tervezve egy 26 milliárd jüanos (960 milliárd forint) kutatási alapot állított fel; a GMO-kutatásra fordított összegek tavaly 400 millió jüant (15 milliárd forint) tettek ki. 

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia tavaly júniusban a genetikailag módosított növényekkel foglalkozó kutatásokat a következő évtized 19 kiemelt tudományos kutatási területe között nevezte meg. A kérdés a növekvő lakosságú ország jövőbeli élelmiszerellátását tekintve kiemelten fontos.

A kínai lakosság viszont nincs oda a GMO-ért. Tavaly hírességek kampányoltak a GMO visszaszorítása mellett. Peking 2009-ben ugyan kiadta az első, módosított élelmiszerekre vonatkozó biztonsági tanúsítványokat, de a mai napig nem engedélyezte ezek forgalmazását.