Erzsébet
1 °C
4 °C

Veszélyben a tobzoskák

2014.03.14. 09:25

Magyarországon viszonylag kevéssé ismert, de annál aranyosabb állat a tobzoska. Két földrészen, Ázsiában és Afrikában élnek, főleg hangyákat esznek. Nevüket a testüket borító pikkelyekről kapták, ezek miatt hasonlítanak ugyanis egy fenyőtobozra. Most, úgy tűnik, hogy éppen ezek a pikkelyek okozzák majd a vesztüket, mert a hagyományos kínai orvoslásban a tobzoskapikkelyekből gyógyszert készítenek.

Ezért egyre elterjedtebb a tobzoskavadászat, ami hosszú távon a tobzoskák kihalását okozhatja. Már csak azért is, mert a tobzoskák nem túl szaporák: a nőstények évente csak egy utódot hoznak világra. Ráadásul az orvvadászok dolgát megkönnyíti, hogy a tobzoskák, ha veszélyt éreznek, nem elmenekülnek, hanem összegömbölyödnek, így még könnyebb elkapni őket.

Mostanra egészen sokkoló mérteket öltött a tobzoskavadászat, ezért a kínai hatóságok brit kutatókkal együtt próbálják felhívni a figyelmet a szerintük elfelejtett fajra. A hatóságok az elmúlt években több száz tobzoskát koboztak el a csempészektől és több tonnányi pikkelyt foglaltak le. Csak az elmúlt egy évben közel egytonnányi pikkelyt találtak. A kutatók szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa, a tobzoskakereskedelem ennél jóval nagyobb mértékű. Különösen mert a tobzoskapikkelyek ára évről évre nő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?