Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összement a Merkúr

2014.03.17. 11:15

Hűlés közben összement a Merkúr, és hegységekre emlékeztető dudorok jelentek meg a felszínén - jelentette be vasárnap az amerikai űrhivatal, a NASA. A bolygónak feltehetően ugyanolyan folyékony magja van, mint a Földnek.

Mindegyik bolyó veszít a hőjéből, ami alól a Merkúr sem kivétel, hiába ez a Naphoz legközelebbi égitest. A hűlési folyamat miatt a bolygó kráterekkel csipkézett felszínén hatalmas csúcsok alakultak ki, amelyek közt 3 kilométer magasak is vannak. Néhány hegylánc 1700 kilométer hosszan kígyózik a Merkúr felszínén. Mindez a Messenger űrszonda felvételeiből derült ki, amely 2011 óta kering a Merkúrnál.

„Még most is lehetnek olyan földrengések, amelyek átformálják a Merkúr felszínét” - mondta William McKinnon, a Washington Egyetem Föld- és Bolygókutató karának professzora. Ha el tudnánk helyezni szeizmikus mozgásokat mérő műszereket a bolygó felszínén, és azokat nem égetné el a Nap hője, akkor valószínűleg hallanánk a lemezek mozgását - tette hozzá McKinnon.

Az már az 1974-ben és 1975-ben odalátogató Mariner 10 űrszonda adataiból is kiderült, hogy a bolygó összemegy. A Mariner 10 csak a felszín 45 százalékát tudta lefotózni, és ez alapján a kutatók 2-6 kilométerre becsülték a zsugorodás mértékét a bolygó születése óta.

A legfrissebb adatokból azonban ennél nagyobb, 8-14 kilométeres zsugorodás jött ki, és a tudósok számításai szerint 4880 kilométer lehet a bolygó átmérője.