Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túlélte a moha az 1500 éves hibernációt

2014.03.18. 07:54
Kisarjadt a laborban az a szubantarktikus régióból származó moha, amely a kutatók számításai szerint több mint 1500 évet töltött az örök jég alatt.

A mohaminta mintegy egyméteres mélységből származik a Signy-szigetről - adta hírül Peter Convey, az új-zélandi Chistchurchben lévő Canterbury Egyetem kutatója és csapata a Current Biology című szaklapban. 

A moha túlélési képességének tesztelésére a laborban napi ritmust imitáltak a kutatók: nyolc órán át nulla Celsius-fokot és sötétséget, tizenhat órán át pedig fényt és húsz Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítottak a mohának.

Az 1,01 méteres mélységből származó moha 55 nap után kezdett el kisarjadni. 

A Chorisodontium aciphyllum nevű faj mintáit a tudósok 2003 februárjában, tehát a Déli-sarkvidék késői nyara idején vették a fagyott talajból. Radiokarbonos kormeghatározással állapították meg korát, amit 1530-1700 év közöttire becsülnek. 

A szakértők szerint a moha képes lenne ennél is több időt eltölteni a fagyban, hosszú távon képes ugyanis leállítani az anyagcseréjét. A korábbi kutatások azt bizonyították, hogy húszévnyi fagyasztás után ismét képesek fejlődni a növények.