Ödön
2 °C
11 °C

A NASA is a napéjegyenlőségre készül

2014.03.19. 13:11

Idén március 20-ra, csütörtökre esik a tavaszi napéjegyenlőség. Ilyenkor egy égitest mindkét féltekéjén ugyanolyan hosszú a nappal és az éjszaka. A Nap 90 fokos szögben delel az Egyenítő fölött, így a nappal és az éjszaka ugyanannyi ideig tart mindenhol.

A napéjegyenlőség olyan látványos, hogy a NASA is ezt választotta a nap képének –pontosabban egy, a folyamatot bemutató videót.

A filmet a Meteosat műhold infravörös kamerájával készítették; ezen jól látható, hogy a nappal és az éjszaka függőleges választóvonala ilyenkor összeköti az Északi- és Déli-sarkot.

De nem 21-ére esik a napéjegyenlőség?

Jól emlékszik a kedves olvasó, tényleg március 21-e a tavasz kezdete, és ez idén pénteken lesz, nem csütörtökön. Csakhogy a Föld mozgásának eltérései miatt ebben az évszázadban 2011 volt az utolsó olyan év, amikor a napéjegyenlőség március 21-re esett. 2012 ugyanis már szökőév volt, és akkor március 20. volt a napéjegyenlőség időpontja.

Mivel 365 napos évek jönnek, a napéjegyenlőség időpontja tovább tolódik. 2015-ben március 20-án, valamivel éjfél előtt köszönt be a csillagászati tavasz. Viszont, mivel 2016 ismét szökőév lesz, a napéjegyenlőség március 20-ra csúszik vissza. Ez így fog menni 2048-ig; akkor már március 19-én beköszönt a tavasz.

És hogy mikor fog 21-re esni a napéjegyenlőség? Legközelebb 2102-ben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?