Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a soha nem halványuló festék

2014.03.19. 13:26

Soha el nem fakuló kijelzőkhöz és örökké szép színű falakhoz készített tartós festéket a Harvard Egyetem mérnöki karának kutatócsoportja. Színképző módszerüket a madaraktól lesték el, a tollak ugyanis évszázadokon át megőrzik ragyogó színüket.

A manapság használt festékek olyan színezőanyagokból állnak, amelyek a fény bizonyos hullámhosszait elnyelik, a többit pedig visszaverik. Ez azt jelenti, hogy a festék mindig egy kis energiát is elnyel, ami idővel fakuláshoz vezet. Ezzel szemben a madarak tolla fényes marad, mert azon másképp jönnek létre a színek: apró struktúrák erősítik fel a fény bizonyos hullámhosszait.

A tollak sejtjeiben nanométeres pórusok vannak, amelyekről az elrendezésük miatt csak bizonyos színek verődnek vissza. Vinothan N. Manoharan és munkatársai ugyanezt a hatást reprodukálták egy apró részecskéket tartalmazó oldattal. Az oldat kiszáradásának mértékétől függ, hogy az milyen színeket ver vissza.

Képernyőfotó 2014-03-19 - 13.18.39.png

Manoharan abban bízik, hogy a festékükkel olyan kijelzőt tudnak építeni, amelyen mindig ragyogó színek jelennek meg. Reméljük, hogy a Harvardon zajló munka a továbbiakban is sikeres lesz, és hamarosan olyan szépek lesznek a számítógépek kijelzői, mint egy nyomtatott magazin lapjai.