Szilvia
5 °C
16 °C

867 milliárd pixel a Holdról

2014.03.20. 09:13

Hihetetlenül részletes felvételt tett közzé a Holdról a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondát kezelő csapat: egy közel 867 milliárd pixeles mozaikon járhatjuk körbe a Hold északi pólusát. A 10 581 fotóból kirakott képen minden egyes pixel a valóságban kétszer két méternek felel meg.

A NASA weboldalán bele is tudunk nagyítani a képbe, ha össze akarjuk hasonlítani a Hold különböző régióit. Az új térkép a legjobb landolási helyszínek kiválasztását is segíti - mondta Mark Robinson, aki az Arizonai Állami Egyetem munkatársaként foglalkozik az LRO kamerái által begyűjtött adatokkal. Ha a jövőben megindul a Hold kolonizálása, az odautazóknak nagyon könnyű dolguk lesz: részletes térkép mutatja majd, hogy melyik kráternél kell jobbra fordulni, hogy eljussanak egy olivinlelőhelyhez.  

Terra bájtok

Ha eredeti felbontásban le akarnánk menteni a képeket, akkor 3,3 terabájtos tárterületet kellene felszabadítanunk, kinyomtatva pedig (300 dpi-ben) egy futballpályányi felületre lenne szükségünk. A böngészőnknek nem kell ilyen nagy adatokat betöltenie, mert a mozaikot több millió tömörített fájlra bontották szét.

A hét műszerrel felszerelt LRO űrszonda 2009 júniusában állt Hold körüli pályára, hogy feltérképezze az égitest felszínét, vízre utaló nyomokat keressen és felmérje a kőzet ásványi összetételét.

 

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?