Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan a t kvark pontosabb tömege

2014.03.24. 10:11

Minden eddiginél pontosabban sikerült meghatározni a t (top) kvark tömegét az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN és az amerikai Fermilab együttműködésének köszönhetően – írja az MTI.

A CERN nagy hadronütköztetője (LHC), valamint a Fermilab 2011-ben leállított Tevatron nevű részecskegyorsítója – a világ jelenlegi és az azt megelőzően legnagyobb energiájú ilyen berendezése – két-két kísérletében nyert adatokat összevetve a tudósok arra jutottak, hogy a megfigyelt kvarkok közül a legnehezebb tömege 173,34 (+/-0,76) gigaelektronvolt (GeV) osztva a fénysebesség négyzetével.

Az LHC ATLAS és CMS, valamint a Tevatron CDF és DZero kísérleteiben dolgozó fizikusok egy olaszországi nemzetközi konferencián jelentették be az új értéket – írta közleményében a CERN és a Fermilab.

A világon csak a Genf mellett működő CERN és a Chicago közelében lévő Fermilab észlelte a t-kvarkot, a valaha megfigyelt legnehezebb elemi részecskét, amelyet épp – a protonénál százszor nagyobb – tömege tesz a fizika egyik legfontosabb eszközévé az univerzum természetének megértésében.

A t-kvark tömegének minden eddiginél pontosabb meghatározása lehetővé teszi a tudósoknak, hogy még mélyrehatóbban vizsgálják a kvark, a Higgs-bozon és a gyenge kölcsönhatást közvetítő W-bozon közötti kvantumkapcsolatokat. Az elméleti fizikusok feltárhatják, hogy az új, még pontosabb érték miként változtatja meg a Higgs-mező stabilitására és a világegyetem kialakulására vonatkozó jóslatokat. A pontosabb tömeg szintén lehetővé teszi a részecskefizika standard modellje ellentmondásainak feltárását.

A négy kísérletben több mint 50 ország hozzávetőleg hatezer fizikusa vett részt. A CDF és a DZero kísérletekben fedezték fel a top kvarkot 1995-ben. A Tevatronban mintegy 300 ezer t-kvark-esemény történt a részecskegyorsító 25 éves élettartama alatt, a 2009-ben működésbe lépett LHC-ben azonban már csaknem 18 millió, ami azt jelenti, hogy a nagy hadronütköztető a világ legnagyobb   „t-kvark-gyára".