Stephen Hawking végre megnyert egy fogadást

2014.03.24. 13:11

Stephen Hawking elméleti fizikus fogadásairól is híres, ezen belül is arról, hogy általában elveszíti ezeket. Egészen mostanáig, hiszen úgy tűnik végre a nyert fogadások rubrikába is húzhat egy vonalat.

Arról a bizonyításról van szó, amely az utóbbi napokban lázban tartotta a tudományos közvéleményt, a gravitációs hullámok létezésének bizonyításáról. Az elmélet szerint a világegyetem folyamatosan tágul, de az ősrobbanás pillanatában ez hipergyorsasággal történt – ez volt a kozmikus infláció.

Hawking maga jelentette be diadalmasan, hogy megnyerte a fogadást Neil Turok fizikus ellen, aki a kanadai Perimeter Institute igazgatója.

Turok azonban nem olyan biztos ebben. Szerinte a fogadás az Európai Űrügynökség Planck teleszkópjának adataira vonatkozott, amely tavaly nem tudta kimutatni a gravitációs hullámokat.

Még 2001-ben beszéltem az ősrobbanásról, és azt állítottam, hogy az Ősrobbanás a végtelen számú ősrobbanások egyike a sorban, az univerzum pedig ciklikus. Erre mondta azt Stephen Hawking, hogy fogadjunk, hogy a Planck űrszonda felfedezi a gravitációs hullámokat, amelyek bizonyítják a kozmikus inflációt.

Mivel a Planck műhold végül nem találta a gravitációs hullámok nyomait, Neil Turok azt mondja, hogy valójában ő nyerte a fogadást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön