Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többet szívtak nálunk a dinók

2014.03.26. 13:08

A dinoszauruszok korában mintegy ötször akkora volt a légkör szén-dioxid-tartalma, mint ma - mutatták ki az Utrechti Egyetem kutatói, akik szerint eredményeik az éghajlatváltozás előrejelzésében is hasznosak lehetnek.

A dinoszauruszok korának is nevezett mezozoikum (hozzávetőleg 250-65 millió évvel ezelőtt) jelentős tektonikus, éghajlati és evolúciós változások kora volt. Az őskontinens ekkor szakadt a ma is ismert kontinensekre, és az ezzel járó tektonikus mozgások hatására jelentős vulkanikus tevékenység kezdődött a Föld felszínén.

A vulkánkitörések nagy mértékben növelték a légkör szén-dioxid-tartalmát, aminek következtében az éghajlat kivételesen meleg volt ebben az időszakban. Ez fontos tényezője volt az evolúciónak és az állatfajok szétválásának.

A friss tanulmány vezető szerzője, az Utrechti Egyetemen földtudományokkal foglalkozó Douwe van der Meer kollégáival a földrengések által kiváltott hullámok terjedését vizsgálva következtetett a Föld belsejének struktúrájára és az egykori tektonikus mozgásokra. Ebből kiindulva rekonstruálták visszamenőleg a vulkanikus aktivitást és az ezzel járó szénkibocsátást. Eredményeiket az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) tették közzé.

„Lényegében látjuk a Pangea őskontinens darabokra szakadását, az óceánok kiterjedését és bezárulását” – magyarázta Douwe van der Meer. A mezozoikum korabeli magasabb szénkibocsátást tetézte, hogy a légkörben lévő szén-dioxidból a mainál lényegesen kevesebbet kötött meg a vegetáció, így összességében mintegy ötször akkora volt a légkör széntartalma, mint napjainkban - derül ki a kutatók becsléséből. Ez az ötszörös eltérés jóval nagyobb, mint amire a korábbi - 1980-as és 1990-es években végzett - kutatások jutottak, amelyek nagyrészt még a tengerszint változásából próbáltak következtetni a légköri szénszintre.

A kutatók reményei szerint a vulkáni tevékenység, a szén-dioxid-koncentráció és a klíma közötti kapcsolat jobb megértése segíthet a jövőben várható éghajlatváltozás pontosabb előrejelzésében is.