Röntgenvideó készült a legyek repüléséről

2014.03.26. 11:53

Bár a hétköznapi emberek általában csak akkor csodálják meg a legyek repülési képességeit, amikor megpróbálnak lecsapni egy-egy példányt, egyes kutatócsoportok azért még komoly energiákat fektetnek a rovarok kutatásába. Tudta például, hogy amíg ön egyet pislog, egy légy ötvenet csap a szárnyaival?

Egy speciális eljárással ezért videóra vették, mi történik az élőlény szárnymozgató izmaiban repülés közben, a végeredmény pedig azt mutatja, hogy a legyek hajszálvékony kis izmokat mozgatnak hihetetlen rendszerben azért, hogy másodpercenként akár százötvenszer is csapjanak.

A kutatásnak persze nem az a lényege, hogy minél többet megtudjunk a legyek belsejét alkotó fehéres rózsaszín trutymóról, amit legtöbben csak a légycsapóra száradva látunk, hanem hogy a hihetetlenül összetett és hatékony rendszer tanulmányozásával hasonlóan összetett és hatékony gépeket és szerkezeteket tervezhessenek a mérnökök.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás