Jenő
-2 °C
6 °C

Röntgenvideó készült a legyek repüléséről

2014.03.26. 11:53

Bár a hétköznapi emberek általában csak akkor csodálják meg a legyek repülési képességeit, amikor megpróbálnak lecsapni egy-egy példányt, egyes kutatócsoportok azért még komoly energiákat fektetnek a rovarok kutatásába. Tudta például, hogy amíg ön egyet pislog, egy légy ötvenet csap a szárnyaival?

Egy speciális eljárással ezért videóra vették, mi történik az élőlény szárnymozgató izmaiban repülés közben, a végeredmény pedig azt mutatja, hogy a legyek hajszálvékony kis izmokat mozgatnak hihetetlen rendszerben azért, hogy másodpercenként akár százötvenszer is csapjanak.

A kutatásnak persze nem az a lényege, hogy minél többet megtudjunk a legyek belsejét alkotó fehéres rózsaszín trutymóról, amit legtöbben csak a légycsapóra száradva látunk, hanem hogy a hihetetlenül összetett és hatékony rendszer tanulmányozásával hasonlóan összetett és hatékony gépeket és szerkezeteket tervezhessenek a mérnökök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?