Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Édesszájúak a bambuszevő óriáspandák

2014.03.27. 18:30

Édesszájúak az óriáspandák annak ellenére, hogy kizárólag a nagyon alacsony cukortartalmú bambuszon élnek - derült ki a szigorúan védett állatfaj genetikai és viselkedéstani vizsgálataiból. A pandák tápláléka, a bambusz igen kevés cukrot tartalmaz. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon elvesztették-e az édes íz iránti érzékenységüket, mint távoli rokonaik, a macskák. Róluk egy korábbi tanulmány kiderítette, hogy genetikai hiba akadályozza az édes íz érzékelését – írja az MTI.

A kutatók most nyolc 3-22 éves óriáspandát vizsgáltak meg a kínai Sanhszi tartományban, egy vadon élő állatok védelmével és kutatásával foglalkozó központban. Hat hónapon át tanulmányozták őket, az eredményeket a PLOS One tudományos lapban tették közzé.

A pandák ízlését úgy tesztelték, hogy eléjük tettek tálakat, amelyek tiszta vizet, illetve különböző töménységű cukoroldatokat tartalmaztak. Többféle cukrot oldottak vízben, köztük gyümölcs-, tej-, maláta- és répacukrot. Minden pandának jobban ízlett a cukoroldat a tiszta víznél, leginkább a fruktózos (gyümölcscukros) és a szacharózos (répacukros) oldatot kedvelték, mohón megittak egy egész litert is belőle.

Danielle Reed genetikus, a kutatás vezetője, az ízek és illatok kutatásával foglalkozó philadelphiai Monell Központ munkatársa elmondta: az állatok DNS-ének elemzése - többek között - azt is kimutatta, hogy megvannak náluk az édes íz érzékeléséhez szükséges receptorok. Egy másik kísérletsorozat arra derített fényt, hogy az óriáspandák közömbösek ötféle mesterséges édesítőszerre, ami arra utal, hogy ezek édes ízét nem képesek érzékelni.