Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszáradt a Colorado, elárasztják

2014.03.28. 20:08 Módosítva: 2014-03-28 20:08:41
Egy tározóból vízzel árasztják el Mexikóban a Colorado folyó alsó szakaszát, hogy új életre keltsék a duzzasztógátak és a párolgás miatt évtizedek óta száraz torkolatvidékét.

A csontszáraz meder feltöltését csütörtökön kezdték meg a folyó legdélibb víztározójából, a mexikói területen fekvő, de az amerikai határhoz, az arizonai Yuma városához közeli Morelos-tóból.

Így mentenék meg az élővilágot

Három szakaszban május 18-ig összesen 130 millió köbméter vizet juttatnak a Río Colorado több mint 100 kilométeres legalsó, a Kaliforniai-öbölbe torkolló szakaszába abban a reményben, hogy sikerül feltámasztani a folyó egykori gazdag élővilágát.

A folyómederbe engedett vízből 200 ezer háztartás vízellátását lehetne megoldani egy egész éven át.

Az ökológiai projekt megvalósításában Mexikó szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, amelynek területén a folyó nagyobb része halad.

A The Nature Conservancy zöldszervezet szerint a folyó elárasztása fontos lépés a Colorado folyó és deltája egyedülálló ökoszisztémájának helyreállításához.

A folyó majdnem teljes hosszában emelt számos duzzasztógát és az erős párolgás miatt a Río Colorado (mexikói szakasza) már alig szállít vizet a száraz évszakokban.

Amerikai területen hét, Mexikóban két állam (Baja California és Sonora) függ a Colorado folyótól.