Valér
-1 °C
0 °C

Középkori csontvázakat találtak Londonban, megfejthetik a pestis 660 éves titkait

2014.03.30. 15:53

A törvényszéki vizsgálatok szerint a 14. századi nagy pestisjárvány áldozatainak csontvázaira bukkantak Londonban, a városon áthaladó vasútvonal, a Crossrail építésekor, írja a BBC.

A csontvázakat 1348 és 1350 között temethették el, és legalább négynek a fogazatán megtalálták a fekete halálként is ismert pestist okozó Yersinia pestis baktérium DNS-ét. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy több ezer holttestet helyeztek tömegsírokba az akkori külvárosban, de a pontos helyszínről fogalmuk sem volt a kutatóknak. Most egy lépéssel közelebb kerültek az igazsághoz: a Charterhouse tér alatt kell keresgélniük, radarszkennert használnak majd.

73904639 skeletonsdiscoveredatcharterhousesquareconfirmedasblack

Az izotópvizsgálatok alapján megállapították, hogy akkoriban nem volt könnyű a londoniak élete. Sokan alultápláltak voltak, 16 százalékuk angolkórban szenvedett. A hátsérülésekből arra következtetnek, hogy nehéz fizikai munkát végeztek. Negyven százalékuk betelepülő volt, valószínűleg északról, ami azt jelzi, hogy London a 14. században is olyan vonzó volt, mint ma.

Jay Carver, a Crossrail vezető régésze szerint

egy 660 éves rejtély oldódhat meg,

a kutatók ugyanis rengeteg új információt szerezhetnek a kórokozó evolúciójáról, és arra is utalnak jelek, hogy a betegség sokkal inkább levegőben terjedt, mint patkányok és bolhák által, ahogy azt eddig hitték.

A fekete halál az emberiség egyik legpusztítóbb járványa volt, 1347 és 1351 között több millióan haltak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!