Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A föld reng, de még nem jön a világvége

2014.03.31. 11:49

Harmincnégy éve nem tapasztalt erősségű földrengés rázta meg a hét végén az Egyesült Államok nyugati vidékén elterülő Yellowstone Nemzeti Parkot: ez idáig nem érkezett jelentés a 4,8-as magnitúdójú földmozgás okozta esetleges károkról, illetve sérülésekről, írja az MTI.

A helyi idő szerint vasárnap reggel bekövetkezett rengéshez hasonló erősségű földmozgást 1980 februárja óta nem tapasztaltak a parkban. Évente nagyjából ezer-háromezer földrengés rázza meg a területet – közölte az Utahi Egyetem, az amerikai földtani intézet (USGS) és a park kutatási együttműködésével megvalósult Yellowstone Vulkánmegfigyelő Intézet (Yellowstone Volcano Observatory).

A park felszíne alatt húzódó ősi vulkánról a közelmúltban állapították meg a kutatók, hogy 2,5-ször nagyobb, mint azt korábban gondolták, vagyis nagyjából 48 kilométer széles. Ezek a képződmények nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők könnyen.

Az egyetem szeizmológusai szerint a mostani rengés egy olyan megemelkedett földterület középpontjának a közelében történt, amelyet már hónapok óta tanulmányoznak a geológusok. Egy 1996 és 2003 közötti periódusban tapasztalt korábbi földkéreg-megemelkedés során szintén fokozott szeizmikus aktivitást észleltek a területen.

A kutatók szerint a mostani szeizmikus aktivitás szerencsére nem a park alatti vulkán kitörésének a jele. A Yellowstone föld alatti tűzhányójának legpusztítóbb kitörésére kétmillió évvel ezelőtt került sor. Az erupció nyomán Észak-Amerika mintegy felét beterítette a hamu és a prehisztorikus állatok tetemei egészen a mai Nebraska területéig elértek.