Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Festmények alapján tippelnek a tudósok a légkör összetételére

2014.03.31. 14:31

Német és görög kutatók a napnyugtáról festett képek alapján arra próbálnak rájönni, hogy a kép keletkezésekor milyen volt a Föld légköre. A kutatáshoz főleg híres festők festményeit használják.

Amikor 1815-ben a Tambora vulkán kitört Indonéziában, az európai festők művein változást fedeztek fel, más lett az égbolt színe. A vulkáni hamu az egész világot bejárta, és ez megváltoztatta a fényviszonyokat. Három évig pirosas-narancssárgás volt a naplemente. Tisztán látni ezt például J. M. W. Turner festményein.

A kutatók most az ő és más híres festők képeit használják kutatásukhoz. Hrisztosz Zerefosz, az athéni tudományos akadémia légköri fizikusa szerint a természet a művészeken keresztül szól. A légköri viszonyok tökéletesen rekonstruálhatók a használt színek alapján.

Zerefosz és csapata több száz festményt vizsgált meg, amelyek 1500 és 2000 között készültek. Ez idő alatt legalább ötven nagyobb vulkánkitörés volt a világban. A vizsgálat során kiderült, hogy a nagy festők alkotásain látható különböző színek egybeesnek a regisztrált vulkánkitörések idejével.

A naplementék ilyenkor pirosabbak, de hasonlóak a hatások, amikor por van a levegőben, illetve az aeroszolos palackok használata is ilyen hatással jár. Megpróbálták igazolni elméletüket, és megkértek egy művészt, hogy fesse le a naplementét a Szaharánál homokvihar előtt és után. A festő nem tudott a homokviharról, de más színekkel dolgozott a homokvihar utáni képen.